skip to Main Content
035-6912771 info@degooischevallei.nl
23-10-2020, 12,5 Jaar In Dienst Als Trainer

Mathieu Huisman, 13 jaar in dienst als trainer bij T.V. De Gooische Vallei

Op 1 april 2020 stonden we al even stil bij het 12,5-jarig jubileum van onze trainer Mathieu Huisman.
Helaas konden we als vereniging Mathieu niet persoonlijk feliciteren. Maar werd hij toch verrast.  We zijn nu ruim een half jaar verder. Gedurende de zomer werden er plannen voor een heuglijk feestje gemaakt, die helaas vanwege de maatregelen rondom corona weer de kast in moesten.

Afgelopen vrijdag 23 oktober werd Mathieu, een beetje overdonderd, verrast door voorzitter Annemieke Schuitemaker namens het bestuur en alle leden van T.V. De Gooische Vallei. Een zonnig moment konden we vastleggen en Mathieu werd bedankt voor zijn inzet en inbreng op T.V. De Gooische Vallei.

Als vereniging hebben we Mathieu een aantal vragen gesteld. Een persoonlijk kijkje in het dagelijkse leven van hem als trainer en zijn blik op onze mooie vereniging. Graag willen we dit met jullie delen.

1. Wat zijn je persoonlijke drijfveren in het dagelijks leven?
Mijn persoonlijke drijfveren zijn in te delen op meerdere vlakken van het leven:
– Gezondheid, – Relaties, – Persoonlijke ontwikkeling, – Vrijheid in financiën.
Ik ben me er zeer van bewust wat een bevoorrecht mens ik ben. Ik sta de gehele dag in de buitenlucht met andere mensen te bewegen. Hierdoor heb ik mijn eigen beweging en bouw je meerdere persoonlijke- en zakelijke relaties op. De vereniging is voor mij bijna mijn 1e thuis. Het klinkt misschien saai, echter ik vind mijn werk en omgeving zo leuk dat ik het helemaal niet zie als werk. Werk, privé en relaties zijn heel erg met elkaar verbonden en dat geeft mij ook diepere relaties met bijzondere mensen. De persoonlijke ontwikkeling is vooral gebaseerd op ervaring. Als tennisspeler of als persoon mag je best tegen de lamp aan lopen, hetgeen ik ook meerdere keren heb gedaan. Ik was 20 jaar en moest training gaan geven aan mensen die veel meer (levens)ervaring hadden dan dat ik zelf had. Het opkijken naar een tegenstander die beter is of mensen die meer gepresteerd hebben dan ikzelf, was voor mij een struikelblok. Dit heb ik mogen overwinnen door mijn werk. Na jaren als trainer op T.V. De Gooische Vallei gelopen te hebben, kreeg ik de vraag van RG sports om hoofdtrainer te worden. Het hoofdtrainerschap gaf mij in het begin veel druk en de verwachting was hoog in mijn beleving. Ik mocht het stokje van Ramzi Gouzzaf overnemen en dat legde redelijk wat druk op mijn schouders. In die tijd floreerde de club en Ramzi was/is nog altijd dé man. Ik zou het in mijn beleving alleen maar minder kunnen doen. Mijn mentale gesteldheid, waarmee ik destijds in de functie stapte, was dubbel. Een enorme uitdaging maar ook bewust welke struikelblokken er op mij af zouden komen. Na crisis op crisis in de wereld ging het ledenaantal van de verenging omlaag en ook het aantal trainingsuren bij jeugd- en seniorenleden. En bovendien de bewustwording binnen de vereniging dat het zo niet door kon blijven gaan. Als trainer leer je dan ook goed naar jezelf te kijken. Wat kan ik doen? Ik heb hierdoor geleerd dat je je best kwetsbaar mag opstellen. Je gaat met leden praten en overleggen met het doel een beleidsplan te maken. De hoofdvraag was toen: “Wat is mijn visie als trainer en wat is die van de vereniging?” Het beleidsplan van T.V. De Gooische Vallei maken, kon voor mij ook gevolgen hebben; bv. stoppen als hoofdtrainer. Toch hebben we met elkaar een mooie visie geformuleerd en het ‘binden en verbinden’ van mensen geeft een goed gevoel. Mooie stappen zijn er gemaakt en we bouwen nog steeds verder aan de relaties intern en extern.

2. Hoe ga je om met dingen die je opgelegd worden en die buiten je taakomschrijving vallen?
Het hoofdtrainerschap omvat niet alleen trainingen inplannen, uitvoeren en factureren, ook al is het wel mijn core business. Echter, dat is natuurlijk niet het enige. Overleg met verschillende commissies WhoZnext (voorzitter) met Jeugdcommissie (hoofdtrainer) nu samengevoegd met de Technische Commissie, bestuursleden en vrijwilligers en natuurlijk de leden. Je bent een spin in het web en je krijgt van alles naar je hoofd geslingerd. Ikzelf heb de neiging om alles in eigen beheer te willen doen en dat wilde ik met het beleidsplan Binden en Verbinden zoveel mogelijk oplossen/voorkomen. Door formulering van heldere afspraken met de tennisschool en de vereniging en de andere trainers. Waar liggen de verantwoordelijkheden en vooral hoe gaan we het doen? Bij de vereniging lag dit onderling tussen de commissies. Uit het beleidsplan is veel ontstaan en is mijn functie als hoofdtrainer een stuk makkelijker geworden. T.V. De Gooische Vallei is zo ook professioneler en er wordt meer nagedacht over de toekomst van onze gezellige vereniging.

3. Wie zijn mensen die jou beïnvloed hebben en die effect op jou hebben gehad als het gaat om carrière interesse, persoonlijkheid en eigenwaarde?
Als ik weer helemaal terugga in de tijd mag ik Sybille Puttmann nog altijd heel erg bedanken. Ik ken haar vanuit mijn opleiding en heb in haar bedrijf Talent in Opleiding stage gelopen. Sybille stond aan de wieg van alles wat mij nu is overkomen. Zij heeft mij in contact gebracht met Ramzi Gouzzaf en dat heeft ertoe geleid dat ik de eerste werknemer van RG sports ben geworden en nu alweer 13 jaar trainer bij T.V. De Gooische Vallei ben. Verder hebben andere mensen mij heel erg geholpen in deze periode. Eigenlijk te veel mensen mag ik wel zeggen en ik koester deze personen nog altijd in mijn hart. Zo heb ik ontzettend veel gelachen met verschillende Jeugdcommissies die ik in de afgelopen tijd gekend heb. Ook mijn eerste WhoZnextteam waarin Jesse Heerink zat, is nog altijd een tijd waar ik ontzettend veel van genoten heb. Een jeugdcommissie die klein was, maar waarin we een voorloper waren van het beleidsplan dat er nu is, was een Jeugdcommissie met Carin van der Pal en Iris Smaalders. De selectieronde hebben we toen voor het eerst toegepast en daarin hebben we kinderen geselecteerd. Deze kinderen hadden een bijzonder talent of een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze periode heeft nog altijd een doorslag voor het heden gegeven. De kinderen zijn/waren tennis technisch heel sterk. Dit was opvallend in de regio en dat voelde ik wel als een compliment en heeft een support gebracht zowel naar binnen als naar buiten de vereniging. Desiree Sterkman mag ik ook nog altijd in het bijzonder bedanken. Zij heeft het beleidsplan opgepakt en mij de kracht gegeven om verder te gaan als hoofdtrainer binnen de vereniging. Ook mijn competitieteam geeft mij altijd veel plezier om zelf te blijven spelen. Als trainer ging ik meespelen in een (jeugd)team dat volwassener ging spelen en ik was en ben nog altijd de oudste (op papier). Met het team op pad gaan en zorgen voor een balans tussen presteren en gezelligheid was mijn taak. Nu spelen we nog steeds met elkaar en we hebben wat constructies bedacht om samen te blijven spelen. Dit maakt het zeker gezellig en bijzonder. Verder heb ik door het tennis veel mensen leren kennen die mij veel kennis en inzichten hebben gegeven. Dit zijn er ook ontelbaar in de afgelopen jaren. Met name Yuri, Juliette, Lars en Jans hebben mij op het rechte pad gehouden om ook te blijven zorgen voor mijzelf.

4. Welke successen staan je bij?
Een van mijn grootste successen is dat onze vereniging een stabiele club is gebleven. We zijn door het beleid gegroeid en we hebben een heldere visie geformuleerd. Ik denk dat T.V. De Gooische Vallei in de regio meer bekendheid heeft gekregen. Dat komt doordat onze leden meer toernooien gingen spelen (lager en hoger niveau). Ook onze manier van persoonlijke benadering binnen de vereniging en het aansluiten binnen de vereniging is een belangrijke factor geweest. Dit werd ook zichtbaar bij andere verenigingen. Wat ikzelf een van de mooiste successen vind, is dat kinderen zeggen dat ze ook tennistrainer of tennis-trainster willen worden. Dan zeggen ze eigenlijk dat ze tennis heel erg leuk vinden en de ontwikkeling komt vaak later wel. Om een goede tennisser te worden zijn meerdere factoren belangrijk. Doelen stellen, trainen en geduld houden zijn relatief de belangrijkste elementen. Ook als trainer is het belangrijk om geduld te behouden. Ik krijg het vertrouwen van leden om samen met hen aan de eigen ontwikkeling te mogen werken. Het ene lid wordt 4e van Nederland t/m 12 jaar en het andere lid heeft ADHD en is emotioneel niet altijd stabiel. Toch krijg je diegene aan het tennissen en dat voelt dan als een geschenk. De prestatie van iedere individu is zo’n mooi proces. Wat gebeurt er met die speler, hoe gaat de speler ermee om en belangrijker, hoe voelt de speler zich erbij en in hoeverre zet de speler ook daadwerkelijk door vanuit rust. Dit hele proces en de persoonlijke ontwikkeling van een speler zijn mooie successen. Dit kunnen baby steps zijn als ook de grote overwinningen in toernooien en voor zichzelf.

5. Hoe ervaar jij zelf het leerproces als trainer?
Ik heb geleerd om me meer te verdiepen in mezelf om zo vanuit jezelf te leren en te presteren. Wij hebben zelf genoeg kennis beschikbaar zowel fysiek als mentaal. De kunst van een trainer is, hoe haal je het beste bij iemand naar boven en hoe kan een ander daarbij helpen? Want dat kun je vaak niet alleen. De diverse contacten daarvoor ben ik om mij heen aan het verzamelen om daarmee snellere persoonlijke ontwikkelingen te krijgen voor leden. Dus ken je iemand die mij hierin wil/kan helpen of ben jij het? Heb je leuke ideeën; ik ga graag met je in gesprek.

6. Hoe kijk je naar de toekomst van T.V. De Gooische Vallei?
In bijzondere tijden moet je ook bijzondere maatregelen kunnen/willen/durven nemen en dat vraagt veel inzet van vrijwilligers om te blijven verenigen. Wij (leden) zullen moeten blijven samenwerken en communiceren om onze mooie sport, op de manier die we nu hebben, te kunnen waarborgen. Andere manieren zijn ook goed, maar doe het met een visie en deel het met elkaar zodat de ziel en het hart van de vereniging niet verloren gaan.
Als laatste wil ik nog opmerken dat ik nog altijd blij ben om als trainer te morgen werken en als gewoon Mathieu te spelen bij T.V. De Gooische Vallei. Verder zijn er nog een paar mensen die ik als laatste wil benoemen. Dat is het diehardsgroepje en natuurlijk een iemand nog in het bijzonder, namelijk Peggy Walsen. Als er één iemand is die altijd voor gezelligheid, sfeer en contact tussen mensen zorgt, is zíj het wel! Bijzondere en mooie mensen hebben we juist nodig in elke vereniging of organisatie.

Blijf binden en verbinden!

Met Vriendelijke Tennisgroet,

Mathieu Huisman
Developmentmanager RG sports
Hoofdtrainer T.V. De Gooische Vallei

 

 

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×Close search
Zoeken