Skip to content
035-6912771 info@degooischevallei.nl

“Kijken naar de bal” – Blog door de trainers

In het allereerste blog wil ik graag even stilstaan bij het vaak uitgesproken of gehoorde: “kijken naar de bal”. Het kijken naar de bal is en lijkt zo simpel, maar is dat nu echt wel zo? Het bewust zijn van hoe je tijdens het tennissen omgaat met je aandacht (concentratie) kan je trainen door het sturen van de controle van je aandacht te verbeteren. Kijken naar de bal (extern smalle aandacht) is een instrument om te trainen op het gebied van concentratie. Je concentreert je op iets kleins (wel belangrijk) om de bal geconcentreerd terug te kunnen spelen.

De volgende vragen kun je jezelf stellen als je je aandacht wilt gaan trainen:

1. Wat zie je bij het kijken naar de bal?
• Zie je de letters?
• Zie je de naden?
• Of zie je eventueel ook de vezels?
Het laatste zou ik heel eng vinden, maar als je het ziet, dan mag je me bellen.
2. Hoe lang kijk je naar de bal of het contactmoment/slaan van de bal?
Werkt het voor jou tegen of werkt het voor jou mee, en dan heb ik het gelijk ook over richting van de bal. Als je te snel meekijkt, dan gaat je lichaam automatisch mee en kan de bal sneller cross gaan. Kijk je te langzaam mee, dan zou je wel eens te statisch kunnen bewegen en hierdoor rechtdoor kunnen gaan spelen. Kijk je helemaal niet mee en wil je de tegenstander op het verkeerde been zetten dan kan je zelfs een no look bal spelen. Je ziet dus dat je met het kijken naar de bal behoorlijk kan variëren. Door sturing voor de sla-richting van de bal of door het kijken kan je je tegenstander op het verkeerde been zetten. Maar uiteindelijk moet je ook je eigen doel/spel voor ogen houden.

Wanneer je nog verder op de theorie in wilt gaan dan moet je ook de snelheid en de rotatie van de bal kunnen inschatten. We hebben binnen tennis verschillende balbanen over het net en ook verschillende effecten en snelheden. We onderscheiden: hard en zacht en vlak, slice en spin. Je snapt het al, er is geen enkele bal hetzelfde. Dat maakt het spel juist zo aantrekkelijk en spannend en is het trainen van je aandacht best belangrijk. Komt de bal nu hard met slice of zacht en vlak? Dan is het best belangrijk om dit te zien/weten zodat je beter kan anticiperen. We noemen dit ook wel balbaan-anticipatie. De mensen die van Scrabble houden, die gaan met dit woord winnen! ; -)

Emotie doet ook veel met het oog op de bal. We spreken van een EMO-bal als je te veel emotie hebt en de bal gaat spelen. Het leuke en interessante van het spel is dat je ziet dat een EMO -bal niet natuurlijk overkomt. Als je het herkent, heeft of iemand zichzelf laten verleiden of zelfs in de put laten spelen. Dit klinkt heel moeilijk om te kunnen beoordelen, maar eigenlijk herken je het wel als ik de volgende situatie aan je voorleg.

Je zit in de rally en je hebt de bal voor de 3e keer net gehaald. De bal gaat halverwege de baan en de tegenstander komt te snel naar de bal toe en wil de bal ook nog HARD weg spelen. De bal verdwijnt in het hek en de tegenstander verliest het punt. Je hoort vaak dan zeggen: speler was te gretig of sloeg veel te hard. Allerlei termen, maar uiteindelijk gingen de ogen van de bal af. Van rust was er op dat moment geen sprake en ongeduld heeft het dan gewonnen. Kortom, kijken naar de bal is om te zorgen dat je stabiel blijft en dat je het moment van slaan bevestigt. Zo kan je de bal doelgericht naar de tegenstander spelen. Wordt het emotioneel, dan gebeuren er met het lichaam en de ogen hele andere dingen.

Kijken naar de bal is een simpele zin/uitspraak, maar heeft hopelijk ook voor jullie nu een diepere betekenis om beter en met meer aandacht te spelen om zo geduldig met richtingen en vaart bezig te blijven tijdens het tennissen.

Begin vandaag nog met beter en langer naar de bal te kijken. Het zal van jou op korte termijn een betere tennisser maken.

Succes en veel plezier,

Mathieu

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken