Skip to content
035-6912771 info@degooischevallei.nl

“Blessures: schouderklachten” – Blog door de trainers i.s.m. de fysiotherapeut

Als trainers horen wij regelmatig cursisten over blessures, vandaar dit blog. Cursisten en/of leden hebben hier last van bij het sporten maar ook in het dagelijks leven. Sommigen zijn soms weken uitgeschakeld en kunnen hun geliefde sport niet uitoefenen. Een veelvoorkomende blessure is dé schouderblessure.

Dat bewegen gezond is, behoeft geen uitleg. Regelmatig matig/intensief bewegen, gaat gepaard met sterkere botten en een lager risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Maar waarom is tennis nu zo gezond voor je lichaam?

Met tennis belast je niet alleen je benen, maar ook je armen. Het is bewezen dat tennissers in alle leeftijdscategorieën gezondere botten hebben, ongeacht wanneer je begint met tennis. Naast sterkere botten is een groot voordeel het positieve effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat tennissen de verhouding van het cholesterol in het bloed verbetert. Ook een verlaging van de bloeddruk, een betere longfunctie en een gezonder lichaamsgewicht door het verbranden van vet komt het hart en de bloedvaten ten goede. Wil je optimaal genieten van alle gezondheidsvoordelen? Ga dan vooral regelmatig tennissen. Wist je dit trouwens al? Tennissers leven gemiddeld 10 jaar langer! Dit komt uit wetenschappelijk onderzoek.

Schouderklachten door inklemming van pees en/of slijmbeurs
Bij tennis en bij andere bovenhandse sporten kunnen met name blessures van de schouder voorkomen. Een veel voorkomende blessure bij tennissers is het Impingement Syndroom (inklemming) van de schouder die wij hier in het kort willen bespreken. Bij tennis is de arm herhaaldelijk in een bovenhandse positie om de bal te slaan. Het heffen van de arm en het herhaaldelijk kracht geven in deze positie is een risicofactor voor het krijgen van schouderblessures.

Het schoudergewricht bestaat uit een schouderkop en een schouderdak, in de ruimte daartussen liggen gevoelige structuren zoals een pees of slijmbeurs. Wanneer je je arm boven de 90 graden heft, wordt deze ruimte een stuk kleiner. Er bestaat dan kans op inklemming van de pezen of slijmbeurs. Men spreekt dan van een impingement (ook wel Subacromiaal Pijnsyndroom of SAPS genoemd). Onder het schouderdak liggen de slijmbeurs en de pezen van de belangrijke rotator cuff spieren. Een slijmbeurs zorgt ervoor dat er geen frictie ontstaat tussen de bewegende weefsellagen. De slijmbeurs reduceert dus de frictie tussen het botachtige schouderdak en de rotator cuff pezen. De rotator cuff is een groep van vier spieren (supraspinatus, infraspinatus, subscapularis en teres minor) die zorgen voor beweging en stabiliteit van het schoudergewricht.

Mogelijke oorzaken waardoor deze schouderblessure kan ontstaan zijn:

  • Gewricht stijfheid
  • Schouderinstabiliteit
  • Spierverkortingen
  • Slechte houding
  • Verkeerde training
  • Inadequate warming up
  • Spierzwakte (rotator cuff en schouderblad stabilisatoren)
  • Spierdisbalans in hele lichaam, bv zwakte in de bovenbeenspieren
  • Verkeerde techniek (vb. tennisslag)

De fysiotherapeut zal daarom als eerste op zoek gaan naar de oorzaak van de schouderklachten. Afhankelijk van de uitkomst zijn er vervolgens verschillende therapieën of behandelingen mogelijk. Een belangrijk onderdeel is oefentherapie gericht op het versterken van de schouderspieren en/of het verbeteren van de bewegelijkheid van de schouder. Op het gebied van de schouder kunnen de fysiotherapeut en tennisleraar goed samenwerken om schouderblessures te voorkomen en om deze gezamenlijk aan te pakken.

Onze praktijk Fysiotherapie Bussum Zuid is al jaren sponsor van de Gooische Vallei. Wij zijn aangesloten bij het regionale schoudernetwerk Gooi en Eemland. Dit is een netwerk van fysiotherapeuten die zijn gespecialiseerd in schouderklachten. Wanneer je schouderklachten hebt, kun je contact met ons opnemen.

Frank Sommandas en
Rudolf Terpstra, fysiotherapeut

Fysiotherapie Bussum Zuid, in het Medisch Centrum Bussum Zuid.
Piet Heinlaan 50C, 1403 TZ Bussum.
Tel 035-6938468, www.fysiotherapiebussumzuid.nl

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Sinds ik een paar maanden begonnen ben met het spelen van tennis heb ik af en toe last van mijn schouder. Het is interessant om te lezen dat dit kan komen door het herhaaldelijk heffen van de arm. Ik ga op zoek naar een professional die mijn schouderklachten behandelen kan. Hopelijk kan ik een paar technieken leren, zodat de klachten niet weer terugkomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
Zoeken